Ongeval met een fatbike? Ontdek waar jij recht op hebt!
Fatbikes worden steeds populairder, vooral onder jongeren. Maar met deze populariteit komt ook een toename van ongelukken waarbij deze voertuigen betrokken zijn. Als je betrokken raakt bij een ongeval met een fatbike, is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en hoe schade wordt vergoed. In dit artikel beantwoorden we belangrijke vragen over fatbikes en schadevergoeding.
Wat is een fatbike?
Een fatbike is een elektrische fiets met brede banden en elektronische trapondersteuning, waardoor hij aanzienlijk sneller kan gaan dan een gewone fiets. Deze fiets biedt een comfortabele rit en maakt het mogelijk om met hoge snelheden lange afstanden af te leggen. Ondanks deze hogere snelheden is er geen verplichting om een helm te dragen, er geldt geen minimumleeftijd, en er is geen (brommer)rijbewijs nodig.
Waarom neemt het aantal ongevallen met fatbikes toe?
Momenteel mag iedereen, ongeacht de leeftijd, op een fatbike rijden, maar door het toenemende aantal ongelukken pleiten experts voor een minimumleeftijd of een helmplicht voor bestuurders. Daarnaast zijn er veel illegale fatbikes in omloop, die met hun 750-watt motoren snelheden tot 50 kilometer per uur kunnen bereiken, terwijl een elektrische fiets officieel niet harder mag dan 25 kilometer per uur met een motor van maximaal 250 watt. Deze combinatie van jonge bestuurders en hogere snelheden leidt dan ook steeds vaker tot ernstige ongelukken.
Wie is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade als je wordt aangereden door een fatbike?
Als je wordt aangereden door een fatbike, kan het een uitdaging zijn om te bepalen wie verantwoordelijk is voor het vergoeden van de schade. Omdat een fatbike geen kenteken heeft, is het niet verplicht om deze te verzekeren. Volgens de wet van 2024 wordt een fatbike gezien als een gewone fiets, waardoor er geen verplichte verzekering is waarop je direct een claim kunt indienen. Dit kan het ingewikkeld maken om de schade vergoed te krijgen.
Toch zijn er mogelijkheden om je schade vergoed te krijgen. De bestuurder van de fatbike kan namelijk een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) hebben. Via deze verzekering kun je de schade verhalen, mits de bestuurder verzekerd is. Daarom is het cruciaal om na een aanrijding meteen de contactgegevens van de bestuurder te verzamelen. Op deze manier kun je de nodige stappen ondernemen om je schade te claimen.
Naast het verzamelen van de gegevens van de fietser en eventuele getuigen, is het belangrijk om foto’s te maken van de verkeerssituatie, je letsel, en eventuele schade aan je persoonlijke eigendommen. Zonder gegevens van de andere fietser is het niet mogelijk de schade van een aanrijding succesvol te claimen. Ga ook direct naar een arts om je verwondingen te laten onderzoeken, zelfs als je slechts een paar schrammen hebt opgelopen. Een medische rapportage kan later essentieel zijn bij het indienen van een schadeclaim.
Let er wel op dat als de fatbike illegaal was of opgevoerd tijdens het ongeval, de AVP de schade mogelijk niet zal dekken. Dit kan invloed hebben op je mogelijkheden om de schade vergoed te krijgen
Hoe wordt de schade vergoed als er geen verzekering aanwezig is?
Als de bestuurder van een fatbike geen AVP heeft, moet de veroorzaker van het ongeluk de schade zelf vergoeden. Wie uiteindelijk verantwoordelijk is voor het betalen van de schade hangt af van de leeftijd van de fatbiker. De aansprakelijkheid voor schade veroorzaakt door een fatbiker hangt af van de leeftijd. Voor kinderen tot 13 jaar zijn de ouders verantwoordelijk. Jongeren van 14 tot 15 jaar zijn in principe zelf aansprakelijk, maar ook de ouders kunnen aansprakelijk worden gesteld als zij de schade hadden kunnen voorkomen. Vanaf 16 jaar is de fietser volledig zelf aansprakelijk, al worden in veel gevallen de ouders aangesproken als de jongere niet over voldoende middelen beschikt om de schade te vergoeden.
Bij ongevallen met ernstig letsel kunnen de kosten snel oplopen, wat in de praktijk al tot problemen leidt. Bijvoorbeeld wanneer de veroorzaker is doorgereden zonder gegevens achter te laten, of als er geen verzekering is en de veroorzaker of diens ouders niet over voldoende middelen beschikken om de schade te vergoeden. In zulke gevallen blijft het slachtoffer vaak met de kosten achter, wat tot aanzienlijke financiële problemen kan leiden.
Voorbeeld zaak
Bij Gevolgrecht Nederland zien we steeds vaker dossiers van ongevallen tussen fietsers en fatbikers. Een recent dossier betreft een situatie waarbij wij de belangen van onze cliënt hebben verdedigd. Onze cliënt reed op haar bakfiets toen een 14-jarige jongen met een vermoedelijk opgevoerde fatbike tegen haar botste. Dit resulteerde in aanzienlijke hoofd- en gezichtswonden voor onze cliënt, evenals materiële schade. Aanvankelijk weigerde de moeder van de jongen, die aansprakelijk was, om mee te werken. Door volharding hebben we uiteindelijk de aansprakelijkheidsverzekering van de moeder bereikt, waardoor wij de schade voor onze cliënt hebben kunnen regelen.
Veelgestelde vragen
Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag hier niet bij? Mail dan naar info@gevolgrecht.nl
Hoe werkt Gevolgrecht.nl?
Gevolgrecht.nl biedt gratis rechtsbijstand aan slachtoffers van een verkeersongeval. Ons volledig online platform maakt het proces snel en eenvoudig, en we bieden persoonlijke ondersteuning via telefonische intake en begeleiding.
Is de rechtsbijstand echt kosteloos?
Ja, onze dienst is volledig kosteloos voor slachtoffers van een verkeersongeval. De kosten verhalen we op de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Mocht dat niet lukken, dan is dat ons risico. Daarom proberen wij aan de voorkant kritisch te zijn bij het beoordelen van de kans op haalbaarheid.
Hoe kan ik contact opnemen als ik vragen heb?
U kunt ons bellen op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Voor algemene updates hoeft u ons niet te bellen, omdat u deze automatisch per e-mail ontvangt.
Wat kan ik via Gevolgrecht verhalen?
Via ons kunt u onder andere de volgende schadeposten verhalen:
- Materiële schade: zoals kleding, een kapotte laptop, mobiele telefoon, fiets, enz.
- Gederfde inkomsten: misgelopen werkuren of andere financiële verliezen.
- Huishoudelijke hulp: vergoeding voor extra hulp in huis die nodig is na het ongeval.
- Extra reiskosten: kosten die gemaakt zijn door bijvoorbeeld medische afspraken.
- Smartengeld: een vergoeding voor fysieke en/of emotionele schade
Tot wanneer kan ik een letselschadevergoeding na een verkeersongeval claimen?
Een schadeclaim moet binnen bepaalde termijnen worden ingediend. In het Burgerlijk Wetboek geldt een algemene verjaringstermijn van vijf jaar. Bij de schade als gevolg van een ongeval met een motorrijtuig geldt een kortere verjaringstermijn van drie jaar. Als u de schade wilt claimen via de WAM-verzekering, moet dat binnen de termijn van drie jaar gebeuren.
Bron: De Letselschaderaad.
Wat onze klanten
over ons zeggen
Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 81 beoordelingen. Sinds 2020 al meer dan 1.000 gedupeerden geholpen
4.7
/5