Skip to main content

Help ik heb nu een aanrijding gehad, wat moet ik nu doen?

Zorg voor je veiligheid
Het allerbelangrijkste na een aanrijding is jouw veiligheid en die van anderen. Blijf kalm en controleer of je gewond bent. Als er ernstige verwondingen zijn, bel direct 112 voor hulp. Verplaats je voertuig alleen als het veilig is en de situatie het toelaat. Dit voorkomt verdere ongelukken. Zet je voertuig aan de kant en zet de alarmlichten aan. Als je op de weg bent, blijf zo ver mogelijk van het verkeer.

Verzamel bewijs
Zodra je veilig bent, is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen:

  • Maak foto’s van de schade aan voertuigen, de wegomstandigheden, verkeersborden en eventuele remsporen.
  • Noteer de gegevens van de andere partij, zoals naam, adres, kenteken, verzekering en het type voertuig.
  • Vraag naar eventuele getuigen en noteer hun contactgegevens. Getuigenverklaringen kunnen nuttig zijn bij een schadeclaim.

Vul samen het schadeformulier in!
Het Europees Schadeformulier (SAF) is een officieel document waarin beide partijen het ongeluk beschrijven. Zorg ervoor dat het formulier volledig en eerlijk is ingevuld. Heb je geen formulier bij de hand? Dan kun je ook de gegevens uitwisselen en later het formulier invullen.

Meld de aanrijding bij je verzekeraar
Het is belangrijk om de aanrijding zo snel mogelijk aan je verzekeraar te melden, ook als je denkt dat je niet schuldig bent. Stuur hen ook het SAF op. Verzekeraars hebben vaak een termijn waarbinnen je een claim moet indienen, dus wacht niet te lang.

Vraag juridische hulp bij letselschade
Bij een aanrijding kunnen zowel materiële schade als letselschade optreden. Letselschade omvat alle schade die je lijdt door verwondingen, zoals medische kosten, psychische klachten, en verlies van inkomen. Als de andere partij schuldig is, kun je vaak een schadevergoeding claimen.

Bij letselschade is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Gevolgrecht Nederland biedt begeleiding en ondersteuning gedurende het hele proces zodat alles netjes wordt afgehandeld. Gevolgrecht Nederland blijft betrokken bij je zaak en we zorgen ervoor dat je op de hoogte blijft van de voortgang en dat alle stappen correct worden uitgevoerd.

Wat doen wij voor onze cliënt?

  1. De aansprakelijkheid vaststellen: Gevolgrecht stelt de aansprakelijkheid vast en kijkt of er een SAF is ingevuld en haalt daar de gegevens van verzekeraar van de tegenpartij uit.
  1. Aansprakelijkstelling indienen: Vervolgens dient Gevolgrecht een aansprakelijkstelling in bij de verzekeraar van de tegenpartij.
  1. Schadeposten vaststellen: Als de aansprakelijkstelling is erkend door de verzekeraar van de tegenpartij, worden de schadeposten vastgesteld en wordt er een schadestaat opgesteld en verstuurd.
  1. Uitkering van schadevergoeding: Na akkoord van de verzekeraar van de tegenpartij wordt dit geld aan cliënt uitgekeerd.

Gratis hulp
De hulp die wij bieden om aanspraak te maken op vergoedingen is geheel gratis voor de cliënt. Dit betekent dat de cliënt zich geen zorgen hoeft te maken over extra kosten tijdens het proces.

Conclusie
Een aanrijding kan erg stressvol zijn, maar door snel en correct te handelen, kun je veel problemen voorkomen. Zorg eerst voor je eigen veiligheid en die van anderen, verzamel bewijs en meld de aanrijding bij je verzekeraar. Bij letselschade is het raadzaam om juridische hulp in te schakelen om de vergoeding te krijgen waar je recht op hebt.

Heb je hulp nodig na een aanrijding? Gevolgrecht Nederland staat klaar om je door dit proces te begeleiden en te ondersteunen, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.

Doe de zelftest

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag hier niet bij? Mail dan naar info@gevolgrecht.nl

Hoe werkt Gevolgrecht.nl?

Gevolgrecht.nl biedt gratis rechtsbijstand aan slachtoffers van een verkeersongeval. Ons volledig online platform maakt het proces snel en eenvoudig, en we bieden persoonlijke ondersteuning via telefonische intake en begeleiding.

Lees meer

Is de rechtsbijstand echt kosteloos?

Ja, onze dienst is volledig kosteloos voor slachtoffers van een verkeersongeval. De kosten verhalen we op de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Mocht dat niet lukken, dan is dat ons risico. Daarom proberen wij aan de voorkant kritisch te zijn bij het beoordelen van de kans op haalbaarheid.

Doe de zelftest!

Hoe kan ik contact opnemen als ik vragen heb?

U kunt ons bellen op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Voor algemene updates hoeft u ons niet te bellen, omdat u deze automatisch per e-mail ontvangt.

Contact

Wat kan ik via Gevolgrecht verhalen?

Via ons kunt u onder andere de volgende schadeposten verhalen:

  • Materiële schade: zoals kleding, een kapotte laptop, mobiele telefoon, fiets, enz.
  • Gederfde inkomsten: misgelopen werkuren of andere financiële verliezen.
  • Huishoudelijke hulp: vergoeding voor extra hulp in huis die nodig is na het ongeval.
  • Extra reiskosten: kosten die gemaakt zijn door bijvoorbeeld medische afspraken.
  • Smartengeld: een vergoeding voor fysieke en/of emotionele schade
Doe de zelftest!

Tot wanneer kan ik een letselschadevergoeding na een verkeersongeval claimen?

Een schadeclaim moet binnen bepaalde termijnen worden ingediend. In het Burgerlijk Wetboek geldt een algemene verjaringstermijn van vijf jaar. Bij de schade als gevolg van een ongeval met een motorrijtuig geldt een kortere verjaringstermijn van drie jaar. Als u de schade wilt claimen via de WAM-verzekering, moet dat binnen de termijn van drie jaar gebeuren.

Bron: De Letselschaderaad.

Doe de zelftest!
Bekijk alle veelgestelde vragen

Wat onze klanten
over ons zeggen

Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 81 beoordelingen. Sinds 2020 al meer dan 1.000 gedupeerden geholpen

Hulpvaardig
Hulpvaardig

Hulpvaardig

Ik heb een auto ongeluk gehad buiten mijn schuld om. Wij zijn correct geholpen en ontvingen op elke vraag direct antwoord. Leefden erg mee met betroffende. Bedankt voor…
JJane
15 januari 2025
Professioneel en betrokken
Professioneel en betrokken

Professioneel en betrokken

Onze zoon kreeg buiten zijn schuld een auto-ongeluk met nekletsel tot gevolg. Voor hem - als intensief sporter - een traumatische ervaring. Ten tijde van zijn letsel ging…
DDennis
14 januari 2025
Zeer goed advies en een snelle reactie
Zeer goed advies en een snelle reactie

Zeer goed advies en een snelle reactie

Zeer goed advies en een snelle reactie op alle vragen. Communicatie ook proactief en boven op de zaak zitten om het opgelost te krijgen. Prettige manier van samenwerken.
GGuido
29 november 2024
En ineens heb je te maken met gevolgrecht?
En ineens heb je te maken met gevolgrecht?

En ineens heb je te maken met gevolgrecht?

Dit was mijn eerste ervaring ooit met Gevolgrecht - ik ben duidelijk door hun door het proces heen geholpen en ondanks dat ik af en toe ongeduldig was,…
WWieman
1 november 2024
Succesvol schade verhaald bij tegenpartij
Succesvol schade verhaald bij tegenpartij

Succesvol schade verhaald bij tegenpartij

Heeft nevenschade met succes verhaald bij de verzekeraar van de tegenpartij. Daarbij zeer pro actief in het mij herinneren het digitale dossier aan te vullen met ontbrekende informatie.…
EEdward
13 september 2024
Goed geregeld
Goed geregeld

Goed geregeld

Ondanks dat ik niet wist dat dit ook onderdeel van mijn fietsverzekering was hebben ze mij gelijk benadert. Ik heb alleen info hoeven geven en de rest ging…
SSanne
24 juli 2024
Goede communicatie en zeer deskundig bedrijf
Goede communicatie en zeer deskundig bedrijf

Goede communicatie en zeer deskundig bedrijf

Na alle ellende die je maar mag hebben na een aanrijding buiten schuld, heeft Gevolgrecht voor een fijne compensatie gezorgd die meer dan welkom was na de geleden…
MMelany
23 mei 2024