Skip to main content

Wat het betekent om een fietser of zwakke verkeersdeelnemer te zijn en welke rechten heb ik dan?

Artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994 (artikel 185 WVW) regelt de bescherming van ‘zwakke verkeersdeelnemers’ bij een aanrijding met ‘sterke verkeersdeelnemers’. 

Zwakke verkeersdeelnemers zijn personen die, vanwege hun fysieke eigenschappen of hun positie in het verkeer, kwetsbaarder zijn bij een verkeersongeval. Dit zijn dus  fietsers en voetgangers. E-bikes met trapondersteuning tot 25 km/uur vallen onder de groep fietsers en zijn dus zwakke verkeersdeelnemers. De zwakkere verdeelsnemers worden “zwak” genoemd omdat ze minder bescherming hebben dan gemotoriseerde verkeersdeelnemers.  

Volgens artikel 185 WVW is de sterke verkeersdeelnemer (auto) aansprakelijkheid en heeft hij een verplichting om schadevergoeding te betalen. De sterke verkeersdeelnemer (auto) hoeft dus niet schuldig te zijn aan het ongeval met de zwakke verkeersdeelnemer. 

In de rest van dit artikel zullen we niet meer over zwakke verkeersdeelnemer spreken maar over fietsers en niet meer over sterke verkeersdeelnemers maar over auto’s. 

Wanneer kan een fietser gebruik maken van artikel 185 WVW? 

  • Er moet sprake zijn van een verkeersongeval tussen een motorrijtuig en een niet-motorrijtuig. Dit hoeft niet een botsing te zijn. Het motorvoertuig moet wel bij het verkeersongeval betrokken zijn. De fietser moet wel schade hebben geleden door het motorrijtuig. 
  • Het motorrijtuig moet op een openstaande weg hebben gereden. Een voor het verkeer openstaande weg is een weg (of pad) waar verkeer kan komen. Een parkeerterrein dat is afgesloten met een slagboom, is bijvoorbeeld geen openstaande weg. Onder ‘rijden’ wordt verstaan: aan het verkeer deelnemen. 

Maakt het helemaal niet uit of de fietser schuldig is aan het ongeval? 

Niet helemaal: indien eigen schuld van de fietser of de voetganger bij het ongeval vastgesteld wordt, dan krijgt de fietser niet de gehele schade vergoed. Er is sprake van eigen schuld wanneer het ongeval mede aan het verkeersgedrag van de fietser te wijten is. In dit geval wordt meestal 50% van de schade vergoed. Er zijn hier twee uitzonderingen op: bewuste roekeloosheid (wanneer het verkeersgedrag van de fietser als opzet of als aan opzet grenzende roekeloosheid moet worden beschouwd) of wanneer de fietser jonger is dan 14 jaar.  

Fietsers jonger dan 14 jaar 

Als de fietser op het moment van het ongeval niet ouder is dan 13 jaar, is de automobilist altijd risico-aansprakelijk tenzij er sprake is van opzet of aan opzet grenzende roekeloosheid. Het idee hierbij is dat kinderen van deze leeftijd, door hun impulsiviteit en onberekenbaarheid, meer gevaar lopen in het gemotoriseerde verkeer dan anderen.  

Gevolgschade van het ongeluk verhalen 

Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om schade te verhalen bij een ongeval en zeker niet dat fietsers nog extra mogelijkheden hebben. Heeft u als fietser een ongeluk gehad waarbij een motorvoertuig betrokken was? Dan kan Gevolgrecht Nederland u helpen met het verhalen van deze schade. 

Doe de zelftest

Veelgestelde vragen

Onderstaande vragen en antwoorden zijn een selectie van meest gestelde vragen. Staat je vraag hier niet bij? Mail dan naar info@gevolgrecht.nl

Hoe werkt Gevolgrecht.nl?

Gevolgrecht.nl biedt gratis rechtsbijstand aan slachtoffers van een verkeersongeval. Ons volledig online platform maakt het proces snel en eenvoudig, en we bieden persoonlijke ondersteuning via telefonische intake en begeleiding.

Lees meer

Is de rechtsbijstand echt kosteloos?

Ja, onze dienst is volledig kosteloos voor slachtoffers van een verkeersongeval. De kosten verhalen we op de verzekeraar van de aansprakelijke partij. Mocht dat niet lukken, dan is dat ons risico. Daarom proberen wij aan de voorkant kritisch te zijn bij het beoordelen van de kans op haalbaarheid.

Doe de zelftest!

Hoe kan ik contact opnemen als ik vragen heb?

U kunt ons bellen op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur. Voor algemene updates hoeft u ons niet te bellen, omdat u deze automatisch per e-mail ontvangt.

Contact

Wat kan ik via Gevolgrecht verhalen?

Via ons kunt u onder andere de volgende schadeposten verhalen:

  • Materiële schade: zoals kleding, een kapotte laptop, mobiele telefoon, fiets, enz.
  • Gederfde inkomsten: misgelopen werkuren of andere financiële verliezen.
  • Huishoudelijke hulp: vergoeding voor extra hulp in huis die nodig is na het ongeval.
  • Extra reiskosten: kosten die gemaakt zijn door bijvoorbeeld medische afspraken.
  • Smartengeld: een vergoeding voor fysieke en/of emotionele schade
Doe de zelftest!

Tot wanneer kan ik een letselschadevergoeding na een verkeersongeval claimen?

Een schadeclaim moet binnen bepaalde termijnen worden ingediend. In het Burgerlijk Wetboek geldt een algemene verjaringstermijn van vijf jaar. Bij de schade als gevolg van een ongeval met een motorrijtuig geldt een kortere verjaringstermijn van drie jaar. Als u de schade wilt claimen via de WAM-verzekering, moet dat binnen de termijn van drie jaar gebeuren.

Bron: De Letselschaderaad.

Doe de zelftest!
Bekijk alle veelgestelde vragen

Wat onze klanten
over ons zeggen

Klanten beoordelen ons met een 8.4/10 uit 81 beoordelingen. Sinds 2020 al meer dan 1.000 gedupeerden geholpen

Hulpvaardig
Hulpvaardig

Hulpvaardig

Ik heb een auto ongeluk gehad buiten mijn schuld om. Wij zijn correct geholpen en ontvingen op elke vraag direct antwoord. Leefden erg mee met betroffende. Bedankt voor…
JJane
15 januari 2025
Professioneel en betrokken
Professioneel en betrokken

Professioneel en betrokken

Onze zoon kreeg buiten zijn schuld een auto-ongeluk met nekletsel tot gevolg. Voor hem - als intensief sporter - een traumatische ervaring. Ten tijde van zijn letsel ging…
DDennis
14 januari 2025
Zeer goed advies en een snelle reactie
Zeer goed advies en een snelle reactie

Zeer goed advies en een snelle reactie

Zeer goed advies en een snelle reactie op alle vragen. Communicatie ook proactief en boven op de zaak zitten om het opgelost te krijgen. Prettige manier van samenwerken.
GGuido
29 november 2024
En ineens heb je te maken met gevolgrecht?
En ineens heb je te maken met gevolgrecht?

En ineens heb je te maken met gevolgrecht?

Dit was mijn eerste ervaring ooit met Gevolgrecht - ik ben duidelijk door hun door het proces heen geholpen en ondanks dat ik af en toe ongeduldig was,…
WWieman
1 november 2024
Succesvol schade verhaald bij tegenpartij
Succesvol schade verhaald bij tegenpartij

Succesvol schade verhaald bij tegenpartij

Heeft nevenschade met succes verhaald bij de verzekeraar van de tegenpartij. Daarbij zeer pro actief in het mij herinneren het digitale dossier aan te vullen met ontbrekende informatie.…
EEdward
13 september 2024
Goed geregeld
Goed geregeld

Goed geregeld

Ondanks dat ik niet wist dat dit ook onderdeel van mijn fietsverzekering was hebben ze mij gelijk benadert. Ik heb alleen info hoeven geven en de rest ging…
SSanne
24 juli 2024
Goede communicatie en zeer deskundig bedrijf
Goede communicatie en zeer deskundig bedrijf

Goede communicatie en zeer deskundig bedrijf

Na alle ellende die je maar mag hebben na een aanrijding buiten schuld, heeft Gevolgrecht voor een fijne compensatie gezorgd die meer dan welkom was na de geleden…
MMelany
23 mei 2024