Voorjaarsartikel fietsen
Algemene fietscijfers
In totaal fietsen Nederlanders jaarlijks zo’n 15 miljard kilometer, wat neerkomt op meer dan 880 kilometer per persoon, volgens de cijfers van de Fietsersbond. Fietsen is populairder dan ooit, vooral door de opkomst van elektrische fietsen en e-bikes. Deze toename in populariteit heeft echter ook een keerzijde: fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, wat leidt tot een toename van verkeersongevallen. Uit recente cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat bijna 40% van de verkeersslachtoffers fietsers zijn, waarvan 50% 60 jaar of ouder is. Fietsers lopen vaak ernstige letsels op door aanrijdingen met motorvoertuigen, maar ook valpartijen komen veel voor.

Veilig fietsen: handige tips voor een veilige rit
Deze cijfers kunnen voor u mogelijk zorgwekkende gedachten oproepen, zeker als u zelf regelmatig de fiets pakt. Het is belangrijk om bewust om te gaan met verkeersveiligheid. Nederland is echt een fietsland, maar helaas wordt er nog te weinig ingezet op veilig fietsen. Wij geven u graag wat tips om veilig te fietsen:
- Draag een helm. Hoewel het dragen van een fietshelm niet verplicht is, kan het uw hoofd wel beschermen bij een val
- Let op het gebruiken van verlichting. Zet bij schemering, slecht weer en in het donker altijd uw verlichting aan. Dit maakt u beter zichtbaar voor andere weggebruikers.
- Zorg voor goede zichtbaarheid. Het dragen van reflecterende kleding kan u ook beter zichtbaar maken in het verkeer.
- Zorg voor een goed onderhouden fiets. Controleer uw fiets voor vertrek op belangrijke onderdelen zoals remmen, banden en verlichting.
- Gebruik handgebaren. Laat duidelijk zien welke kant u op gaat door uw hand op te steken. Dit maakt uw intenties duidelijk voor andere verkeersdeelnemers.
- Houd voldoende afstand. Zorg er voor dat u voldoende afstand houdt van andere fietsers, voetgangers en voertuigen. Dit geeft u meer tijd om te reageren als er iets onverwachts gebeurd.
- Let goed op uw omgeving. Fiets defensief en wees altijd alert op andere weggebruikers, zoals auto’s, voetgangers en andere fietsers. Kijk goed om u heen, vooral bij het afslaan of overstekende voetgangers.
- Vertraag bij kruispunten en verkeerslichten. Wanneer u een kruispunt nadert, wees dan extra voorzichtig. Verlaag uw snelheid en kijk goed om u heen, zelfs als u groen licht hebt. Voetgangers, andere fietsers en auto’s kunnen plotseling toch het kruispunt oversteken.
Betrokken geweest bij fietsongeval en behoefte aan hulp & advies?
Wij helpen u graag! Ga naar onze zelftest en kom erachter of u in aanmerking komt. Als dat het geval is kunt u direct een dossier aanmaken. Hierna wordt u binnen 2 werkdagen gebeld voor de intake.
Waar heeft u recht op als zwakkere verkeersdeelnemer?
Als fietser wordt u gezien als een zwakkere verkeersdeelnemer, net zoals voetgangers. Dit betekent dat u extra bescherming geniet als u betrokken raakt bij een ongeval met een sterkere verkeersdeelnemer, zoals een auto. Deze bescherming is geregeld in artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet 1994. Dit artikel bepaald de aansprakelijkheid van de eigenaar van een motorvoertuig bij een aanrijding met een niet-motorvoertuig, zoals een fiets. U kunt als fietser aanspraak maken op de bescherming van dit artikel onder de volgende voorwaarden:
- Er is sprake van een verkeersongeval tussen een motorrijtuig (bijvoorbeeld een auto) en een niet-motorrijtuig (zoals een fiets). Het hoeft hierbij niet per se om een botsing te gaan, maar het motorvoertuig moet wel bij het ongeval betrokken zijn en de fietser moet schade hebben geleden door het motorvoertuig.
- Het motorvoertuig moet op een ‘openstaande weg’ hebben gereden. Dit betekent een weg of pad waar verkeer van beide kanten kan komen. Een afgesloten parkeerterrein, bijvoorbeeld met een slagboom, wordt niet beschouwd als een openstaande weg. Onder ‘rijden’ wordt verstaan: deelnemen aan het verkeer.
Schaderegeling na fietsongevallen
Bij een fietsongeval met een sterkere verkeersdeelnemer wordt ten minste 50% van de schade vergoed, ook als de fietser zelf schuld heeft aan het ongeval! Er is sprake van eigen schuld wanneer het ongeval mede het gevolg is van het verkeersgedrag van de fietser. Er zijn echter twee uitzonderingen op deze regel:
- Bewuste roekeloosheid: Als het verkeersgedrag van de fietser zo roekeloos is dat het als opzet of als aan opzet grenzende roekeloosheid moet worden beschouwd, kan de schadevergoeding lager uitvallen of worden afgewezen.
- Fietsers jonger dan 14 jaar: Voor jonge fietsers (onder de 14 jaar) wordt geen eigen schuld aangenomen, zelfs als het ongeval deels aan hun verkeersgedrag te wijten is.
Dus, mocht u als fietser betrokken raken bij een ongeval met een motorvoertuig en schade oplopen, dan heeft u recht op compensatie volgens de Wegenverkeerswet, zelfs als het ongeval mede door uw eigen gedrag veroorzaakt werd, behalve in de gevallen van bewuste roekeloosheid of als u jonger dan 14 jaar bent.
Wij staan voor u klaar om u te helpen bij het verkrijgen van een eerlijke schadevergoeding. Twijfelt u of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe ook dan de zelftest, hierna krijgt u snel duidelijkheid.
Fiets veilig en geniet van het voorjaar!